What would you like to find?

Transformarea ta începe cu noi

Str. Măcieșului 2A, Brașov, România

Secretele Atasagon

Blog

Sărbători Fericite cu Gust și Echilibru

🌟🍽️💖Sărbătorile reprezintă o perioadă specială, în care familia și prietenii se adună în jurul mesei pentru a celebra împreună. Cu toate acestea, nu trebuie să renunțăm la echilibru și moderație în goana după bunătăți festive. Iată cum poți să îți menții sănătatea și să te bucuri în același timp de gusturi excepționale în timpul meselor de Crăciun și Revelion.

1. Planifică cu Atenție și Grijă

O călătorie savuroasă prin sărbători începe cu un plan atent al meselor. Imaginează-ți cu zâmbetul pe buze meniul fiecărei zile și fii creativ în includerea unor delicii sănătoase, precum fructele colorate, proteinele slabe și legumele proaspete. Astfel, poți transforma aceste momente într-o experiență culinară de neuitat, evitând alegerile alimentare impulsive.

2. Porții Moderate

În toiul sărbătorilor, bucatele ademenitoare pot fi o ispită greu de rezistat. Încearcă să tratezi totul cu moderație, savurând pe îndelete fiecare gust în loc să te grăbești să umpli farfuria. Porțiile mai mici nu doar păstrează echilibrul caloric, ci te invită să te bucuri pe deplin de varietatea culinară, fără senzația de supraîncărcare.

3. Ascultă-ți Corpul

Un aspect important al cumpătării în alimentație este să îți asculți corpul. Nu ignora semnalele sale de sațietate și nu te simți obligat să mănânci până la refuz doar pentru că așa se cuvine. Lasă-ți corpul să îți dicteze când este sătul și când este timpul să te oprești. 

Încearcă să nu te grăbești atunci când mănânci, deoarece durează aproximativ 20 de minute ca semnalele de la creier să anunțe corpul că s-a instalat senzația de sațietate. Alege întâi legumele și, nu în ultimul rând, nu te simți obligat să mănânci din toate felurile de mâncare. Între felurile meniului trebuie să existe pauze, în aşa fel încât stomacul să poată digera în ritmul lui.

Obiceiurile culinare ale românilor bazează pe un consum crescut de produse de origine animală, iar în perioada  sărbătorilor de iarnă  pe mesele noastre se vor afla din belșug produse din această categorie. De aceea, pentru o digestie corectă este recomandat să combini produsele tradiționale românești cu legume și salate. De preferat este să începi prin a consuma mai întâi legumele și salata, apoi carnea și derivatele din ea. Exemple de produse bogate în antioxidanți ce pot fi incluse în  dieta de sărbători se numără rucola, broccoli, rapini, varză de Bruxelles, varză (toate soiurile), conopidă, hrean, kale, gulie, ridichi, napi.

4. Fă Alegeri Sănătoase

Înlocuiește sau adaptează rețetele tradiționale pentru a le face mai sănătoase. Folosește ingrediente mai puțin procesate, optează pentru metode de gătit mai sănătoase (gătirea la abur, la grătar sau la cuptor) și evită excesul de grăsimi și zahăr.

5. Nu uita de hidratare

Amintește-ți să bei suficientă apă, în special când te delectezi cu bunătăți bogate în sare și grăsimi. Apa este aliatul tău secret pentru a menține echilibrul și pentru a-ți oferi o senzație de sațietate.

6. Alcoolul, doar cu moderație

În timpul sărbătorilor, toasturile cu prietenii și familia aduc întotdeauna un plus de bucurie. Pentru a păstra atmosfera plină de veselie, alege băuturi mai ușoare și savurează-le cu moderație. Vinurile seci sau băuturile cu conținut scăzut de alcool pot fi opțiuni delicioase și mai prietenoase cu silueta. Nu uita să-ți umpli paharul și cu apă pentru a menține echilibrul și a te bucura în deplină cumpătare de magia sărbătorilor.

Nu uita de mișcare înainte sau după masa festivă. O plimbare în aer liber sau o sesiune de dans pe ritmuri de sărbătoare nu doar că ard calorii, dar și îți aduc o doză suplimentară de energie și bucurie. Sărbătorile devin o călătorie culinară în care bucuria și cumpătarea ne ghidează pas cu pas către un echilibru între răsfăț și grijă față de sine. Așadar, înconjurați de cei dragi, încărcăm fiecare masă cu iubire și momente prețioase. 🌟🍽️💖

Ai grijă de tine cu Atasagon! Dacă ai nevoie de sfaturi sau te gândești la un program personalizat de revigorare și/sau detoxifiere, suntem aici pentru tine. Nu ezita să ne contactezi pentru a începe împreună călătoria către o stare de bine și echilibru! 💚🌿

ro_RO