What would you like to find?

Transformarea ta începe cu noi

Str. Măcieșului 2A, Brașov, România

Secretele Atasagon

Blog

moderatie la masa de Paste

Cum să eviți excesele alimentare la masa festivă de Paște?

După atâtea zile de post, de-abia aștepți să te răsfeți cu bunătățile pascale: ouă, drob, friptură de miel, cozonac, pască? Ai grijă totuși la festinul culinar, pentru că s-ar putea ca organismul tău să protesteze. În timpul sărbătorilor, problemele digestive sunt comune din cauza tecerii bruște de la o dietă ușoară la una bogată în grăsimi și zahăr, adesea acompaniată de consumul de alcool. Mai ales dacă ai ținut post, este important să faci tranziția treptat cu mare atenție la cantitatea și alimentele consumate pentru a evita disconfortul gastric și indigestia. Iată ce poți face pentru a te bucura de preparatele tradiționale de Paște fără să îți pui în pericol sănătatea.

Introdu treptat în dietă alimentele de origine animală

Introdu gradual alimentele de origine animală în dietă, optând pentru preparate mai ușoare, precum brânză proaspătă, iaurt, supe și ciorbe cu conținut scăzut de grăsimi, carne slabă gătită la cuptor, etc. Menține un program regulat al meselor pentru a evita supraalimentarea și ai grijă la mărimea porțiilor. Mănâncă în tihnă iar după un prânz consistent evită să iei gustări și optează pentru o cină mai ușoară.  Dacă savurezi fiecare înghițitură, vei observa că mănânci mai puțin și mai încet și te vei bucura de aroma fiecărui aliment.

Adaugă fibre, legume și fructe în meniu

Înlocuiește friptura sau drobul cu o salată bogată în legume proaspete sau gătite la cuptor. Alege legume de primăvară, cum ar fi ceapa verde, usturoiul verde, ridichile, salata, urzicile, loboda, leurda și alte verdețuri disponibile. În loc să te concentrezi doar pe felia de cozonac ca și desert, încearcă să incluzi fructe proaspete ca și gustare. Pentru a evita constipația și balonarea, adaugă în meniu și cereale integrale, semințe și nuci, dar ai grijă să nu exagerezi cu cantitățile.

Bea apă și ceaiuri care ajută digestia

Evită consumul excesiv de alcool care afectează ficatul și pancreasul și alege apa ori de câte ori îți este sete. Poți consuma moderat vin sau alte băuturi alcoolice, dar întotdeauna după masă și asigură-te că te hidratezi corespunzător pe tot parcursul zilei. Dacă nu îți place apa simplă, poți opta pentru ceai verde sau ceaiuri de mentă și ghimbir. Evită sucurile bogate în zahăr care îți aduc multe calorii.

Alcoolul, doar cu moderație la masa de Paște

Indiferent de starea de sănătate, consumul de băuturi alcoolice trebuie abordat cu prudență. Este recomandat să nu amestecăm băuturile și să nu consumăm alcool fără să ne hidratăm corespunzător și fără să fi mâncat în prealabil. Astfel, alcoolul se va absorbi în mod adecvat, evitând impactul direct asupra intestinelor sau ficatului care oricum sunt suprasolicitate de abundența de proteine din meniu.

Fă mișcare și bucură-te alături de cei dragi

Sărbătorile Pascale nu sunt doar despre mese îmbelșugate. Petrece timp de calitate alături de cei dragi, fă mișcare în aer liber, energizează-ți trupul și sufletul, explorează și trăiește din plin emoții care te vor revigora și îți vor reîncărca bateriile.

Masa de Paște este o ocazie specială când ne bucurăm de compania familiei și prietenilor și de mâncărurile delicioase pregătite cu atenție. Este important să trăim aceste momente și să avem grijă de sănătatea noastră. Moderația și echilibrul la masă precum și alegerile alimentare sănătoase ne pot ajuta să ne simțim bine și să evităm excesele care pot afecta starea noastră de bine.

Sărbători fericite și sănătoase!

Echipa Atasagon este alături de tine! Dacă ai nevoie de sfaturi sau te gândești la un program personalizat de revigorare și/sau detoxifiere nu ezita să ne contactezi pentru a începe împreună călătoria către o stare de bine și echilibru! 💚🌿

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RO