What would you like to find?

Transformarea ta începe cu noi

Str. Măcieșului 2A, Brașov, România

Secretele Atasagon

Blog

Echipa Atasagon îți urează sărbători echilibrate!

Decembrie vine la pachet cu petreceri, mese festive, reuniuni cu multe bucurii, dar și multă oboseală. Se întâmplă atâtea lucruri pe repede înainte încât uităm să avem grijă de sănătatea noastră.

Știai că…

 În fiecare an, sute de oameni au nevoie de asistență medicală încă din prima zi de Crăciun? La sfârșitul fiecărui an, patologia etilico-traumtatică şi toxică a echilibrat și chiar a depăşit ca număr și gravitate patologia digestivă. Cele mai des întâlnite cazuri au fost la pacienții care s-au prezentat la urgențe cu colici biliare, gastrite, ulcere în criză, pancreatite și hemoragii digestive ce au necesitat urgent evaluare clinică, imagistică și biologică, unele, necesitând terapie în urgență.  

Mesele în familie, mai ales de Sărbători, sunt o sursă de bucurie și o ocazie ideală de a te (re)conecta cu cei dragi. Dovedește că ai grijă de propria sănătate, fără să îți fie rușine prin evitarea exceselor. 

O atenție mai sporită ar trebui să aibă persoanele care au afecțiuni cronice digestive (ulcere, gastrite, pancreatite, ciroze, colecistopatii), cardiace (hipertensiune, cardiopatii ischemice, insuficiență cardiacă) sau metabolice (diabet, gută). Pentru aceste persoane respectarea regimului igieno-dietetic este necesar și în această perioadă!

Iată câteva sfaturi utile pe care le poți urma în perioada sărbătorilor:

1. Moderația este cheia!

Moderația ar trebui să fie ghidul tău călăuzitor  în timpul sărbătorilor. Nu este nimic greșit să te bucurați de o cină indulgentă, festivă, dar asigură-te că mesele din jurul acesteia sunt sănătoase și bogate în nutrienți. 

Atenție! moderația, nu strictețea, reprezintă cea mai bună metodă pentru a-ți menține greutatea sub control pe termen lung, astfel, te poți bucura ocazional de câte un mic răsfăț culinar, fără să te simți vinovat.

Înainte de masa de Crăciun, micul dejun și prânzul din ziua respectivă  ar trebui să conțină cantități moderate de mâncare.
De menționat este că și consumul de gustări dintre mese ar trebui eliminat pentru a nu supraîncărca sistemul digestiv.

2. Mănâncă…încet!

Calculează aportul alimentar cu înțelepciune și fi pretențios în alegerile alimentare!  După ce ai terminat primul fel, ia o pauză de 10 minute. Conversează cu cei dragi sau hidratează-te, apoi analizează-ți apetitul. S-ar putea să realizezi că ești deja sătul sau că vrei doar jumătate de porție din următorul fel.

Încearcă să nu te grăbești atunci când mănânci, deoarece durează aproximativ 20 de minute ca semnalele de la creier să anunțe corpul că s-a instalat senzația de sațietate.  Alege întâi legumele și, nu în ultimul rând, nu te simți obligat să mănânci din toate felurile de mâncare.

Între felurile de mâncare trebuie să existe pauze, în aşa fel încât stomacul să poată digera în ritmul lui.

Dieta standard românească se bazează pe un consum crescut de produse de origine animală, iar în perioada  sărbătorilor de iarnă  pe mesele noastre se vor afla din belșug produse din această categorie. De aceea, pentru o digestie corectă este recomandat să combini produsele tradiționale românești cu legume și salate. De preferat este să începi prin a consuma mai întâi legumele și salata, apoi carnea și derivatele din ea. Exemple de produse bogate în antioxidanți ce pot fi incluse în  dieta de sărbători se numără rucola, broccoli, rapini, varză de Bruxelles, varză (toate soiurile), conopidă, hrean, kale, gulie, ridichi, napi. 

3. Nu sări peste mese în speranța unei cine copioase!

Dacă sari peste micul dejun și prânz în ideea că oricum urmează o cină copioasă, trebuie să știi că nu este o strategie bună deloc. Acest lucru provoacă dereglarea nivelului de zahăr din sânge, te face să te simți obosit, lipsit de energie și să ai o dispoziție schimbătoare.

4. Folosește o farfurie mai mică!

Un truc foarte simplu care te ajută să nu consumi porții prea mari de mâncare este să folosești o farfurie mai mică. Este un truc ce îți „păcăleșteʺ mintea că porția pe care o consumi este mai mare, în plus, te ajută să limitezi cantitatea de mâncare pe care o consumi pentru că vei fi mai puțin tentat să îți umpli farfuria de mai multe ori.

5. Fii atent la consumul de alcool!

De obicei, de la astfel de evenimente nu lipsesc nici băuturile alcoolice.

Un pahar de prosecco sau de șampanie aduc aproximativ 70-100 de calorii, pe când vinul, berea și tăria variază ca aport între 150 și 225 de calorii/porție. Dacă bei alcool, consumă un pahar cu apă între băuturi și evită să bei pe stomacul gol. 

Fără îndoială, sunt numeroase ocaziile în care poți închina un pahar cu prietenii sau cu familia mai ales de sărbători. Excesul de alcool, chiar și ocazional, poate fi foarte dăunător pentru sănătate, iar efectele nu se limitează doar la ”o mahmureală”. Nu uita să bei suficientă apă, să te hidratezi (alcoolul deshidratează foarte mult organismul) și evită băuturile cu un consum ridicat de zaharuri (în special mixurile de băuturi și cocktail-urile).

6. Hidratează-te!

 În această perioadă aglomerată poți foarte ușor să uiți să bei apă pentru că, creierul poate confunda uneori setea cu foamea. Un pahar mare de apă înainte de masă poate ajuta la reducerea cantității de alimente pe care urmează să le consumi. Încearcă să bei de la șase până la opt pahare de apă pe zi și asigură-te că bei două pahare mari de apă înainte de mesele principale.

7. Nu uita să faci mișcare!

Dacă nu vrei să acumulezi kilograme în plus din cauza consumului crescut de alimente și a lipsei de activitate, mersul pe jos ar trebui inclus în programul tău de sărbători. Pe lângă beneficiile fizice, te ajută și din punct de vedere emoțional să faci față stresului sărbătorilor. Mai mult, plimbarea te va ține departe și de acele gustări tentante aflate pe masa din bucătărie. 

Amintește-ți că această perioadă este despre sărbătorirea și conectarea cu oamenii dragi din viața ta. Când te concentrezi mai mult pe distracție și pe timp de calitate, este mai ușor să nu te gândești la mâncare.

Profită de timpul pe care îl ai la dispoziție și fă cât mai multă mișcare.

Activitățile fizice le poți face împreună cu familia sau cu prietenii. Fie că este vorba despre o plimbare lungă ca să admiri decorațiunile de sărbători, scurte drumeții, sporturi de iarnă sau tot felul de activități amuzante care te vor ajuta să arzi caloriile consumate și să ai mai multă energie. Pe lângă beneficiile aduse sănătății, mișcarea te poate ajuta să scapi de stres și să uiți de grijile cotidiene.

8. Nu neglija programul de somn!

O altă provocare atunci când vorbim de sărbătorile de iarnă petrecute alături de cei dragi este păstrarea programului de somn. Îți reamintim că un somn neregulat duce la oboseală, obiceiuri alimentare necorespunzătoare, poftă de dulce  și somnolență pe timpul zilei. Păstrează-ți programul de somn și profită de vacanța de sfârșit de an pentru a te odihni și a-ți încărca bateriile.
Ai grijă de tine cu…Atasagon! Pentru orice sfaturi sau zile de relaxare nu ezita să iei legătura cu noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RO