Sindromul de colon iritabil este o tulburare gastrointestinală cronică care, conform studiilor, afectează aproximativ 25% din populația planetei, indiferent de vârstă, cele mai afectate fiind, cu precădere, femeile.
Oboseală cronică, anxietate sau depresie, cefalee sau tulburări ale somnului – acestea sunt doar câteva dintre simptomele la care se mai pot adăuga și colici sau crampe repetitive la nivel abdominal, însoţite de tulburări ale tranzitului intestinal care pot ajunge de la diaree la constipație. Doar un număr mic de persoane cu acest sindrom au probleme drastice, în plus, senzațiile de disconfort pot fi ținute sub control printr-un stil de viață sănătos, adoptând o dietă adecvată și având grijă și la stres. Din fericire, chiar dacă suferi deja de simptome severe, acestea pot fi tratate cu medicamente și consiliere.
De ce apare sindromul colonului iritabil? Cauze
Nici până azi nu există cauze clare pentru care apare senzația de colon iritabil, însă specialiștii consideră că la baza afecțiunii pot sta mai multe probleme de sănătate sau factori externi.
Majoritatea bolilor gastrointestinale pornesc de la existența unor probleme cu modul în care creierul și stomacul comunică între ele, cum ar fi un dezechilibru al axei creier-intestin, care influențează modul de funcționare a corpului. De exemplu, alimentele pot trece prin tractul digestiv prea lent sau prea repede la anumite persoane diagnosticate cu colon iritabil, modificând mișcările intestinale. De asemenea, când stomacul are o cantitate tipică de gaz sau fecale, o parte dintre cei care suferă de acest sindrom pot acuza durere.
Cu toate acestea, există o serie de factorii de risc care pot duce la apariția colonului iritabil, și anume:
- Alimentatia necorespunzatoare bogate in fructoza, lactoza, fructo-oligozaharide, xilitol, sorbitol;
- Sedentarism;
- Fluctuatii hormonale;
- Stres;
- Medicamente, în special antibioticele care afectează flora intestinala, medicamentele antiacide sau laxativele.
Ce simți atunci când suferi de colon iritabil? Simptome
Simptomele unui colon iritabil variază de la o persoană la alta și pot fi mai severe la unele persoane decât la altele. Uneori, după ce ai mâncat anumite mese sau în perioadele stresante, simptomele se pot agrava.
Cele mai frecvente moduri prin care colonul iritabil își face simțită prezența sunt:
- Crampe și dureri abdominale
- Instalarea diareei, a constipație sau, ocazional, atât balonarea stomacului, cât și apariția flatulenței.
De asemenea, pot exista și alte simptome, mai puțin tipice, cum ar fi letargia și senzația de arsuri la stomac.
Sindromul colonului iritabil poate avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra vieții tale de zi cu zi și, ca urmare, poți dezvolta stări de anxietate și stres.
Ce trebuie să mănânci atunci când suferi de colon iritabil?
Pentru a ține departe simptomele severe, este bine să ai parte de o dietă echilibrată, în aceste cazuri fiind recomandate alimentele care au un conținut scăzut de oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli. Deși s-ar putea să ai tendința să crezi că mănânci sănătos atunci când consumi lucruri precum fructe, legume și anumite cereale, trebuie să știi că unele pot duce la apariția colonului iritabil. Uite ce tip de alimente trebuie să consumi pentru a avea o dietă corectă și pentru a scăpa de simptome:
- Ouă. Ouăle sunt ușor de digerat și nu provoacă disconfort intestinal. De asemenea, sunt o sursă fantastică de proteine atunci când sunt consumate săptămânal.
- Carne slabă. O altă sursă excelentă de proteine este carnea slabă, care îți oferă, de asemenea, o mare varietate de opțiuni alimentare pentru pregătirea mesei. Carnea slabă include porc, carne albă de pui, carne albă de curcan și bucăți slabe de carne de vită (cum ar fi mușchiul).
- Somon și alte fructe de mare bogate în omega-3 precum: macrou, cod negru, sardine, pește alb și păstrăv curcubeu.
- O varietate de fructe, legume, nuci și semințe cu conținut scăzut de oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli, cum ar fi:
- Ardeiul gras,
- Morcovi,
- Porumb,
- Kiwi,
- Căpșuni,
- Ananas,
- Migdale,
- Alune de pădure,
- Nuci pecan,
- Nuci macadamia.
Concluzii
Dacă te confruntați cu simptome gastrointestinale, cum ar fi gaze, balonare, diaree și constipație, este timpul să iei măsuri. În cadrul centrului Atasagon, ți-am pregătit formula MASTER DETOX special pentru curățarea colonului. Sucurile pe bază de fructe și legume sunt special gândite pentru ca tu să te bucuri de cele mai bune rezultate.
De 7 ani suntem the Best Detox Wellbeing Center în România. Te așteptăm la Atasagon pentru doza ta de sănătate!