What would you like to find?

Transformarea ta începe cu noi

Str. Măcieșului 2A, Brașov, România

Secretele Atasagon

Blog

De unde poți să iei aportul de proteine în alimentație

Într-o lume în care ritmul devine tot mai alert, iar preocupările zilnice te copleșesc adesea, nevoia de a te hrăni corespunzător și de a-ți menține sănătatea, devine o prioritate esențială.

Proteinele, joacă un rol important în susținerea funcțiilor vitale ale organismului, în special atunci când vine vorba de dezvoltarea și întreținerea musculaturii. De aceea, este important să cunoști sursele alimentare care abundă în proteine de calitate și să le incluzi strategic în dieta sănătoasă pe care o poți face.

În articolul de față, vei putea explora o gamă variate de alimente bogate în proteine, care nu numai că-ți vor satisface nevoile nutriționale ale organismului, dar îți vor oferi și un sprijin valoros în atingerea obiectivelor sportive. Hai să descoperim împreună sursele cele mai bune de proteine, pentru a putea obține rezultate remarcabile. 

Care este necesarul zilnic de proteine?

Necesarul zilnic de proteine diferă în funcție de sex, vârstă, activitate zilnică, masă musculară, stare de sănătate. Copiii, femeile însărcinate și lăuzele prezintă un necesar mai crescut. 

Pentru un individ normal este recomandat ca proteinele să reprezinte maximum 35% din caloriile zilnice consumate, conform literaturii de specialitate. Trebuie subliniat că 1 g de proteine conține 4,1 calorii. Recomandarea zilnică generală de proteine este de minimum 0.8 g proteine per kilogram de greutate corporală pe zi și poate ajunge și până la 1.2 g, ceea ce reprezintă 10-35% din caloriile zilnice. 

Top 4 alimente bogate în proteine

În căutarea unei diete sănătoase și echilibrate, nu poți neglija importanța proteinelor. Ele sunt elemente fundamentale ale nutriției și sunt esențiale pentru dezvoltarea și refacerea țesuturilor și obținerea energiei necesare. Atunci când vorbim despre alimente bogate în proteine, există câteva opțiuni care se evidențiază prin calitate și cantitate. 

De aceea, ne-am gândit să îți prezentăm 4 alimente care sunt veritabile comori proteice. 

  1. Ouăle: Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine complete, bogate în aminoacizi esențiali. Un ou de mărime medie conține aproximativ 6 grame de proteine, fiind o opțiune accesibilă în bucătărie.
  2. Peștele: Peștele, în special somonul și tonul, este o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate și acizi grași, care ajută la sănătatea inimii și la funcționarea optimă a creierului. Iar un lucru foarte puțin știut, dar extrem de benefic este faptul că peștele ajută la dereglările hormonale
  3. Leguminoasele: Fasolea, lintea și mazărea sunt leguminoase ce oferă proteine de calitate și de asemenea, sunt surse foarte  bune de nutrienți și fibre. 
  4. Nucile: Conțin cantități mari de proteine cu valoare biologică superioară, dar și lipide polinesaturate sănătoase (acizi grași esențiali), dar și un aport considerabil de minerale (zinc, seleniu, magneziu, calciu, fosfor, potasiu). 

Asigură-te că incluzi alimentele de mai sus în dieta ta, pentru a asigura un aport adecvat de proteine în alimentație. Bineînțeles, nu neglija nici consumul de băuturi naturale, care au un rol semnificativ în dietele sănătoase.

Proteinele și sportul: cum să obții beneficii maxime în dieta ta

Atunci când vine vorba despre obținerea beneficiilor maxime în dieta ta pentru sport, n-ar trebui să te concentrezi doar pe aportul de proteine. Este important să înțelegi că proteinele funcționează în sinergie cu carbohidrații complecși pentru a furniza energie și pentru a susține refacerea musculară. 

Iată câteva aspecte cheie care te vor ajuta în tot procesul și bineînțeles îți vor fi utile și la detoxifierea organismului:

  1. Consumă proteine înainte și după antrenament pentru a susține refacerea musculară și creșterea acesteia.
  2. Ține minte faptul că o cantitate optimă de proteine variază în funcție de nivelul de activitate și obiectivele personale.
  3. Alege surse sănătoase de proteine, ouă ( origine sursă cunoscută ), pește ( origine sursă cunoscută), leguminoase. 
  4. Ia în considerare că suplimentele proteice (atenție la calitatea suplimentului proteic, astfel încât necesarul de aminoacizi să fie acoperit) pot fi utile doar atunci când nu poți obține suficiente proteine din alimente. 
  5. Împarte aportul de proteine în mai multe mese pe tot parcursul zilei, în loc să te concentrezi într-o singură masă. 
  6. Prioritizează hidratarea corespunzătoare. Ea este esențială pentru digestia și absorbția eficientă a proteinelor și pentru menținerea hidratării optime a celulelor musculare.  

Reține că un stil de viață sănătos și echilibrat, alături de exerciții fizice regulate, sunt esențiale pentru obținerea rezultatelor optime. Proteinele reprezintă o componentă vitală pentru susținerea performanței sportive și obținerea beneficiilor maxime într-o dietă sănătoasă. De asemenea, ele contribuie la refacerea și reconstrucția mușchilor, îmbunătățesc performanța sportivă și promovează recuperarea eficientă. 

Asigură-te că incluzi surse de proteine de calitate în dieta ta și că menții un echilibru nutrițional adecvat. 

Te așteptăm să personalizăm împreună necesarul proteic în funcție de nevoile tale! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RO